X19 wont start! Helpp!! - Pocket Bike Forum - Mini Bikes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 116 (permalink) Old 09-08-2011 Thread Starter
verified
 
spbriderx19's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 38
X19 wont start! Helpp!!

Okay so im new to this pocket bike stuff i just got an x19 not new its an 06 automatic i bought it used off off some guy and it worked great the first day no problems then took it for a ride yesterday morning it ran great for a lap around the block as soon as i slowed down it turned off and wouldnt start back up??? what can be wrong? I bought a new spark plug changed the oil and nothing.. i tried to check for a spark but idk if i did it right because i got no spark but when i go to start it with the electric start it sounds like its about to start and when i give it gas it sounds like its reving a little bit but wont start... PLEASE HELP I HAVE NO IDEA WHAT COULD BE WRONG
spbriderx19 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
PBP SENIOR MEMBER
 
patthehat033's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 340
Send a message via AIM to patthehat033 Send a message via MSN to patthehat033 Send a message via Yahoo to patthehat033
Re: X19 wont start! Helpp!!

Go to where your coil is mounted on the bike and make sure both wires are connected to where they are supposed to be on the coil.

It could also be a carburetor problem, but it sounds electrical try it tomorrow and see if it fires up.

To test spark, take out the spark plug, clean it off as best as possible, and then take your spark plug wire and put the spark plug in it. Then ground the plug and wire to a part of the head of the engine that is not painted (a bolt will work if its not rusted). Then crank the engine and see if a blue spark passes the gap of the spark plug.

Also another easy way to figure out is to pour just a tad of gas into the spark plug hole and then reconnect the spark plug and wire and crank it and see if it fires a few times. If not you have an electrical problem you need to troubleshoot.

See if all your connectors and wires are all connected and nothing is just hanging out.

"If it isn't broken, fix it till it is."
patthehat033 is offline  
post #3 of 116 (permalink) Old 09-09-2011 Thread Starter
verified
 
spbriderx19's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 38
Re: X19 wont start! Helpp!!

Okay i looked at the magnetor or whatever it looks fine i looked at everything and dont really know if its wrong but i took a video to show what its doing maybe this will help.. also im not getting a spark i dont think.

HERES THE LINK:

http://www.youtube.com/watch?v=-qGR70x8wG4
spbriderx19 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
PBP SENIOR MEMBER
 
patthehat033's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 340
Send a message via AIM to patthehat033 Send a message via MSN to patthehat033 Send a message via Yahoo to patthehat033
Re: X19 wont start! Helpp!!

Alright, it could be an electrical problem. But first before we go any further in diagnosing this, put just a slight bit of gasoline into the spark plug hole and put the plug back in and the wire back on and fire it up. If it still does not start you have an electrical problem.

Is there another connector that is also just laying out? I am guessing that goes to the rear or front lights but since you do not have those anymore it is not necessary to plug that into anything.

"If it isn't broken, fix it till it is."
patthehat033 is offline  
PBP SENIOR MEMBER
 
patthehat033's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 340
Send a message via AIM to patthehat033 Send a message via MSN to patthehat033 Send a message via Yahoo to patthehat033
Re: X19 wont start! Helpp!!

Also the little black oval thing with the green wire mounted to it, is the coil. Is the green wire actually attached? In the video it looks like it is ripped or something? If you don't know take a pic of the wire and I'll tell you if its fine or not.

"If it isn't broken, fix it till it is."
patthehat033 is offline  
post #6 of 116 (permalink) Old 09-09-2011 Thread Starter
verified
 
spbriderx19's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 38
Re: X19 wont start! Helpp!!

Ok I did another video I figured that's easier to see it but I didn't try putting gas in the spark hole yet because I'm not getting a spark at all so I feel it wouldn't do me any good but the video shows the green wire and everything clear so let me know what you think after looking at the video.. I really wanna get this thing started it worked fine the other day and I didn't touch any of the wiring or anything I changed oil and got a new spark plug that's it.

VIDEO:

http://www.youtube.com/watch?v=gR_gd...e_gdata_player
spbriderx19 is offline  
PBP SENIOR MEMBER
 
patthehat033's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 340
Send a message via AIM to patthehat033 Send a message via MSN to patthehat033 Send a message via Yahoo to patthehat033
Re: X19 wont start! Helpp!!

I am not a hundred percent sure what that plug is for, but it is possible your CDI is unhooked. Do you see a little black box that looks like this? http://www.scooterpart.net/products.php?id=529 and is it plugged in?

Your coil wires look good, your starter solenoid is fine (which is the other black object you were looking at in the picture that had 4 wires connected to it.)

Otherwise I would really recommend putting in a little bit of gas in the spark plug hole and see what happens, sometimes it's just a surprise.

Also is your spark plug clean and gapped at 0.025" +- some?

"If it isn't broken, fix it till it is."
patthehat033 is offline  
EPR
Outlaw
 
EPR's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 21,969
Re: X19 wont start! Helpp!!

Make sure everything has a good ground to the frame, even the battery, No ground, No work. You could have a bad coil or CDI also.

Empty Pockets Racing: The difficult we do, the impossible takes longer.....
EPR is online now  
PBP RACER
 
ASTALKER123's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 52
Re: X19 wont start! Helpp!!

Quote:
Originally Posted by spbriderx19 View Post
Ok I did another video I figured that's easier to see it but I didn't try putting gas in the spark hole yet because I'm not getting a spark at all so I feel it wouldn't do me any good but the video shows the green wire and everything clear so let me know what you think after looking at the video.. I really wanna get this thing started it worked fine the other day and I didn't touch any of the wiring or anything I changed oil and got a new spark plug that's it.

VIDEO:

http://www.youtube.com/watch?v=gR_gd...e_gdata_player
Pull the coil wire off the plug hang on to it touch the head with your finger hit the starter and let us know what happens.
ASTALKER123 is offline  
PBP RACER
 
ASTALKER123's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 52
Re: X19 wont start! Helpp!!

Most likely its a carb problem. spray starter fluid in the carb and hit the key see if it turns over.
ASTALKER123 is offline  
PBP SENIOR MEMBER
 
patthehat033's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 340
Send a message via AIM to patthehat033 Send a message via MSN to patthehat033 Send a message via Yahoo to patthehat033
Re: X19 wont start! Helpp!!

Quote:
Originally Posted by ASTALKER123 View Post
Pull the coil wire off the plug hang on to it touch the head with your finger hit the starter and let us know what happens.
Don't do this or your in for a wild ride. If your going to test the coil use some really insulated plyers!

"If it isn't broken, fix it till it is."
patthehat033 is offline  
Call Evil and it Appears
 
CAM2's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Age: 47
Posts: 18,253
Re: X19 wont start! Helpp!!

Do an ohms test on the stator to make sure its generating proper power........

In your vid the plug with 5 wires is for your gear shift selector....If you have a full auto bike it wont be hooked up as the full auto bikes are 1 speed..........

The turn light buzzer was most likely removed to kill the annoying beep which results in inoperable blinkers.......buy a 2 prong 12volt regular duty 80's Gm car flasher and hook the two wires to the two prongs..that will get the blinkers working.............

the round thing is the starter solenoid...its a high current relay to bump the starter.................

CAM2 is offline  
PBP SENIOR MEMBER
 
patthehat033's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 340
Send a message via AIM to patthehat033 Send a message via MSN to patthehat033 Send a message via Yahoo to patthehat033
Re: X19 wont start! Helpp!!

Thank goodness Cam comes to save the day! Haha he'll lead you in the right direction.. by the way I got my valves adjusted correctly, bike runs great.

"If it isn't broken, fix it till it is."
patthehat033 is offline  
PBP RACER
 
ASTALKER123's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 52
Re: X19 wont start! Helpp!!

Quote:
Originally Posted by patthehat033 View Post
Don't do this or your in for a wild ride. If your going to test the coil use some really insulated plyers!
Come on man. He would have know forsure if he was gitting fire. LOL
ASTALKER123 is offline  
PBP SENIOR MEMBER
 
patthehat033's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 340
Send a message via AIM to patthehat033 Send a message via MSN to patthehat033 Send a message via Yahoo to patthehat033
Re: X19 wont start! Helpp!!

^ You have a point

"If it isn't broken, fix it till it is."
patthehat033 is offline  
Call Evil and it Appears
 
CAM2's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Age: 47
Posts: 18,253
Re: X19 wont start! Helpp!!

Quote:
Originally Posted by patthehat033 View Post
Thank goodness Cam comes to save the day! Haha he'll lead you in the right direction.. by the way I got my valves adjusted correctly, bike runs great.
Nice job man.............
CAM2 is offline  
post #17 of 116 (permalink) Old 09-11-2011 Thread Starter
verified
 
spbriderx19's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 38
Re: X19 wont start! Helpp!!

Ok I tried putting gas in the spark plug hole and starting it up and nothing still just sounds like it's gonna start but not starting... what parts could be bad that I'm not getting a spark? I don't wanna buy all new stuff just to find out it's not the reason the bike won't start..

Also how do I do an ohms test?? (stupid question I know)
spbriderx19 is offline  
PBP SENIOR MEMBER
 
patthehat033's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 340
Send a message via AIM to patthehat033 Send a message via MSN to patthehat033 Send a message via Yahoo to patthehat033
Re: X19 wont start! Helpp!!

Please specify what you mean by "It sounds like it is going to start." Do you mean it fires once or twice? If it is firing once or twice your spark is fine, you need to do some carburetor work which we can lead you through.

To do an OHMs testing you will do exactly as Cam's picture says to do. Basically go to the side of your bike and you will see a half inch black wire coming out of your drivetrain. Follow that up to the little plastic connector, where it connects with the next set of wires. Then you will do exactly as the picture says and connect the red terminal (positive) of your voltimeter to the red and black wire of the plastic connector. Then you will put the black terminal (negative) of your voltimeter on the green wire or black wire that is not part of the plastic connector but is still coming out of the 1/2" wire.

If you look at the picture the arm of the voltimeter is set diagonal, set it exactly like that and it will read ohms, (unless your voltimeter does not look like that, but most basic ones do.)

Parts that effect spark: Stator (Alternator), CDI (Black box, holds a charge of a couple hundred volts), Coil (Oval looking thing with green wire attached, and heavy duty wire coming out of it that leads to the spark plug, and then the spark plug itself which needs to be gapped properly and very clean.

"If it isn't broken, fix it till it is."

Last edited by patthehat033; 09-11-2011 at 09:16 PM.
patthehat033 is offline  
post #19 of 116 (permalink) Old 09-12-2011 Thread Starter
verified
 
spbriderx19's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 38
Re: X19 wont start! Helpp!!

Look at the first video I posted and I try starting it that's what it does
spbriderx19 is offline  
PBP SENIOR MEMBER
 
patthehat033's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 340
Send a message via AIM to patthehat033 Send a message via MSN to patthehat033 Send a message via Yahoo to patthehat033
Re: X19 wont start! Helpp!!

Then you are not getting spark. Did you try the ohms test yet?

"If it isn't broken, fix it till it is."
patthehat033 is offline  
Reply

Tags
help please , pocket bike wont start , x19

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pocket Bike Forum - Mini Bikes forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome