Trouble with trevor simpson head kit - Pocket Bike Forum - Mini Bikes
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 14 (permalink) Old 09-30-2004 Thread Starter
PBP SENIOR MEMBER
 
Join Date: Aug 2004
Age: 36
Posts: 222
Trouble with trevor simpson head kit

I just brought a trevor simpson head kit and install it. The problem is that the cag will not start now........I re-installed my ported head kit and it starts on the first pull..........Not sure why the cag is not starting. did anyone have this problem?
G-Divisionboyz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old 09-30-2004
PBP SENIOR MEMBER
PBP COUNCIL MEMBER
 
snowboardgeek1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Age: 40
Posts: 1,454
Images: 53
Send a message via AIM to snowboardgeek1 Send a message via Yahoo to snowboardgeek1
I have the trevor simpson head kit but haven't installed it. How many gaskets are you using? Whats your squish? Just saying it doesnt work without giving more info, won't get much help.

Do you get a spark?


Quote:
Originally Posted by G-Divisionboyz
I just brought a trevor simpson head kit and install it. The problem is that the cag will not start now........I re-installed my ported head kit and it starts on the first pull..........Not sure why the cag is not starting. did anyone have this problem?
snowboardgeek1 is offline  
post #3 of 14 (permalink) Old 09-30-2004 Thread Starter
PBP SENIOR MEMBER
 
Join Date: Aug 2004
Age: 36
Posts: 222
only one gasket is being used.............no sparks........the plug still looks brand new......
G-Divisionboyz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 14 (permalink) Old 09-30-2004
PBP SENIOR MEMBER
PBP COUNCIL MEMBER
 
snowboardgeek1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Age: 40
Posts: 1,454
Images: 53
Send a message via AIM to snowboardgeek1 Send a message via Yahoo to snowboardgeek1
Well there goes your problem then. No spark equals no start. Make sure your coil is getting a charge from the flywheel when it spins. You might have to change out your coil.

Also, have you considered having to rejet? You might not have enough fuel getting to the head.


Quote:
Originally Posted by G-Divisionboyz
only one gasket is being used.............no sparks........the plug still looks brand new......
snowboardgeek1 is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old 09-30-2004
PBP SENIOR MEMBER
PBP COUNCIL MEMBER
 
zero4's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Age: 38
Posts: 1,234
Images: 52
Quote:
Originally Posted by G-Divisionboyz
only one gasket is being used.............no sparks........the plug still looks brand new......
No spark when the plug grounded to the head? So if you ground it to the case it will spark? I'm not familiar with the trevor simpson head kit but if that's the case, you of course have a continuity issue. I believe the heads are anodized, correct? The anodizing may prevent the head to ground through the head bolts since it cannot ground through the gasket. Try grinding the anodizing away where the heads of the head bolts meet the head (that was too many heads in that last sentence, lol).

SoCal #4
Got Taco?
zero4 is offline  
post #6 of 14 (permalink) Old 09-30-2004 Thread Starter
PBP SENIOR MEMBER
 
Join Date: Aug 2004
Age: 36
Posts: 222
Thanks guys for these tips, I will try these solutions when I get off work today. I am not sure why my friends trevor kit works just fine and I got stuck with this problem. What puzzle me that most is that why the trevor simpson head comes in different spark plugs. My friends all got NGK BM7A and I got stuck with the Autolit one.
G-Divisionboyz is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old 09-30-2004
PBP SENIOR MEMBER
PBP COUNCIL MEMBER
 
zero4's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Age: 38
Posts: 1,234
Images: 52
Quote:
Originally Posted by G-Divisionboyz
Thanks guys for these tips, I will try these solutions when I get off work today. I am not sure why my friends trevor kit works just fine and I got stuck with this problem. What puzzle me that most is that why the trevor simpson head comes in different spark plugs. My friends all got NGK BM7A and I got stuck with the Autolit one.
What Autolite p/n is it? You should have 253. 235, 254-255 will work also but are hotter.

SoCal #4
Got Taco?
zero4 is offline  
post #8 of 14 (permalink) Old 09-30-2004 Thread Starter
PBP SENIOR MEMBER
 
Join Date: Aug 2004
Age: 36
Posts: 222
okay guys, I change the bad coil and install a working one. I know this one works since I tested on my other cags, and there is sparks now I can see it but still does not start. Hmm.......I also added a new gasket. Still puzzled on why this head is not working. I fired up my other cag with the ported head. the motor, coil, sparks, and fires up. But when I put hte trevor simpson head on.....the motor just turns, will not kick on......can someone help me more on this werid problem???????
G-Divisionboyz is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old 09-30-2004
PBP SENIOR MEMBER
PBP COUNCIL MEMBER
 
snowboardgeek1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Age: 40
Posts: 1,454
Images: 53
Send a message via AIM to snowboardgeek1 Send a message via Yahoo to snowboardgeek1
Did you gap the plug?

Still sounds like you're not getting enough of a spark, plus, it seems you need more fuel as well. With more air, more fuel is needed.

What carb are you running? You need to jet higher for sure.



Quote:
Originally Posted by G-Divisionboyz
okay guys, I change the bad coil and install a working one. I know this one works since I tested on my other cags, and there is sparks now I can see it but still does not start. Hmm.......I also added a new gasket. Still puzzled on why this head is not working. I fired up my other cag with the ported head. the motor, coil, sparks, and fires up. But when I put hte trevor simpson head on.....the motor just turns, will not kick on......can someone help me more on this werid problem???????
snowboardgeek1 is offline  
post #10 of 14 (permalink) Old 10-01-2004 Thread Starter
PBP SENIOR MEMBER
 
Join Date: Aug 2004
Age: 36
Posts: 222
Well, I am using a stock carb with stock jets.........I will try to use a larger jet later and re-gap my plug. What size gap should I be at? wider or closer?
G-Divisionboyz is offline  
Junior Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 18
Quote:
Originally Posted by G-Divisionboyz
I just brought a trevor simpson head kit and install it. The problem is that the cag will not start now........I re-installed my ported head kit and it starts on the first pull..........Not sure why the cag is not starting. did anyone have this problem?
Is the upper gasket (the copper one) damaged in any way where a leak could occur? If your bike starts on the first pull with the old head then it is not a coil or gap problem, you do not even have to remove the coil to install the TS head kit. You probably have a gasket leak or a stuck piston ring. Are you using the same piston as what you use with the other head? If so then that is not the problem but I would check your gaskets and make sure none is damaged or pinched in any way. If so, get a new one. Also make sure when you tighten the TS head kit down that you tighten the bolts in a cross pattern. Looking at the top of the head like this [x]. Get all the bolts snug, not tight then go from top left to bottom right then bottom left to top right tightening little by little until all of them are nice and tight.
MiniRacer187 is offline  
post #12 of 14 (permalink) Old 10-04-2004 Thread Starter
PBP SENIOR MEMBER
 
Join Date: Aug 2004
Age: 36
Posts: 222
Thanks guys.........I will add all new gaskets for the O' ring and the header to see if I can start it........
G-Divisionboyz is offline  
PBP SENIOR MEMBER
PBP COUNCIL MEMBER
 
snowboardgeek1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Age: 40
Posts: 1,454
Images: 53
Send a message via AIM to snowboardgeek1 Send a message via Yahoo to snowboardgeek1
You ever get it fixed? I still haven't installed mine.



Quote:
Originally Posted by G-Divisionboyz
Thanks guys.........I will add all new gaskets for the O' ring and the header to see if I can start it........
snowboardgeek1 is offline  
post #14 of 14 (permalink) Old 10-05-2004 Thread Starter
PBP SENIOR MEMBER
 
Join Date: Aug 2004
Age: 36
Posts: 222
NA............I did not have any time this weekend since I was kinda busy with my other cags. I will try to put gaskets on and see if I get more compressions. I will also install my dellroto carb with bigger jets and see if I can get this upgrade motor started.....
G-Divisionboyz is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pocket Bike Forum - Mini Bikes forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Pocketbike Forums Replies Last Post
Review of new Badazztoyz Head Kit BAT-HK Ritchey79 Air Cooled Pocketbikes 58 02-06-2006 06:08 PM
ADA 44mm Head kit preview snowboardgeek1 Air Cooled Pocketbikes 4 04-23-2005 02:58 AM
jb extream head kit review elier Air Cooled Pocketbikes 8 04-07-2005 03:04 PM
ADA Reed Kit Review snowboardgeek1 Pocketbike / Mini bike Reviews 0 12-21-2004 09:15 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome